Ook volledig inzicht met een traditionele draaischijfmeter
In 2012 hebben wij een set zonnepanelen aangeschaft en bij het aansluiten gelijk een bruto productiemeter geplaatst. ”Voor het geval dat” was toen het idee…
Na twee jaar was dit inderdaad geen overbodige luxe, want het bedrijf dat de zonnepanelen geleverd had ging failliet. En het gevolg hiervan was dat de server waar het systeem op gemonitord kon worden uit de lucht ging.
Na wat geëxperimenteerd te hebben met de gateway om de zonnepanelen uit te kunnen lezen besloten wij op zoek te gaan naar een ander systeem in 2017. Omdat ik niet een gepast systeem vond dat mij het gewenste resultaat gaf, ben ik na een lange zoektocht uiteindelijk uitgekomen op een IUNGO. Na deze te hebben aangesloten, waren de zonnepanelen weer prima uit te lezen, Dat beviel zelfs zo goed dat steeds meer mensen in mijn omgeving die het systeem zagen, ook enthousiast werden en er ook wel één wilde hebben. En ja, ik wist wel hoe dat aangesloten moest worden….
Het gevolg was dat iedereen, die wel een slimme meter had in plaats van een traditionele draaischijfmeter zoals wij, veel meer kon uitlezen. Hmmmm dat wilde ik ook wel, maar een traditionele draaischijfmeter heeft geen P1 uitgang. Dat was dus een probleem.
Na wat speurwerk op de site van IUNGO heb ik een MODBUS kWh meter besteld en de familie een poosje in het donker gezet om deze meter aan te sluiten.
Maar het resultaat mag er zijn. Ik heb nu veel meer inzicht gekregen in mijn opbrengst en verbruik. En het grote voordeel is dat wanneer er een ander systeem, zoals een warmtepomp of een laadpaal van een elektrische auto, bij mochten komen het een hele simpele handeling is om er nog een aantal MODBUS kWh meters bij te plaatsen.
Erik
Zutphen