Apparaten bedienen

Wat kost je playstation per dag?
En hoeveel verbruikt hij in stand-by?
Met tussenstekkers biedt IUNGO inzicht per apparaat en kun je ze zelfs op afstand aan- en uitzetten.

Zo houd je controle over de energieverbruikers. Met behoud van comfort.

Je kan gebruik maken van een automatische tijdschakelfunctie.
Hiermee kan je zelf bepalen wanneer apparaten in stand-by gaan en wanneer ze echt helemaal uit moeten gaan.

In het dashboard van IUNGO kun je de gekoppelde apparaten vervolgens instellen en beheren.
Dankzij de geautomatiseerde tijdschakelfunctie schakelt IUNGO de aangesloten apparaten op de gewenste tijden in, uit of in stand-by.

Ga naar pakketten in de webshop
pattern pattern second

Tussenstekkers bedienen

Met behulp van tussenstekkers kun je apparaten en lampen aansluiten en deze via je computer, tablet of smartphone bedienen. Dit kan met één simpele klik via het dashboard, maar ook automatisch!

IUNGO is namelijk voorzien van een ingebouwde tijdschakelfunctie. Hiermee kun je bijvoorbeeld lampen of je koffiezetapparaat na één keer instellen op gewenste tijden aan- en uitzetten. Het is zelfs mogelijk om een terugkerend tijdschema in te stellen. En het handige is: zomer- en wintertijd worden automatisch aangepast.

 

 

Extra mogelijkheden met tussenstekkers

In combinatie met tussenstekkers (Fritz! of Z-Wave) kun je individuele apparaten meten en bedienen. Als je weet wat een apparaat aan (sluip)verbruik heeft heb je de keus om te besparen. Zo kun je apparaten automatisch aan- en uitlaten gaan door gebruik te maken van het tijdschema. Hierdoor kan je een groot deel van het sluipverbruik laten afnemen. Mét behoud van comfort!

‘Stand-by’ is een slaaptoestand, waarbij het lijkt alsof het apparaat uit staat, maar waarbij continu stroom wordt verbruikt. Dit verbruik noemen we sluipverbruik.

Door het meten van apparaten die altijd in stand-by staan zoals bijvoorbeeld een koffiezetapparaat met bonen of een spelcomputer, zou je kunnen besluiten het apparaat vaker helemaal uit te schakelen als je niet thuis bent. Dit is natuurlijk best onhandig als je dat altijd met de hand moet doen, dus met behulp van een tussenstekker kan je dit automatisch laten gebeuren.

Wil je meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact? Plaats dan een stekkerblok voor meerdere apparaten aan op de tussenstekker.

 

Kanttekeningen tussenstekkers

Zorg er voor dat je niet een apparaat op een tussenstekkers aansluit, dat nooit uit mag. Bijvoorbeeld je koelkast of apparatuur die nooit uitgezet mag worden zoals een verwarming van een aquarium. Wil je weten wat het verbruik is, kan je er natuurlijk wel tijdelijk een tussenstekker opzetten, maar laat deze er niet standaard op zitten. Heel soms gebeurt het namelijk dat een commando niet doorkomt en dat een tussenstekker niet reageert. Het Z-Wave protocol is zeer betrouwbaar, maar wij horen, gelukkig heel zelden, dat één van de stekkers is uitgeschakeld. Dit kan te maken hebben met de beveiliging van de stekkers zelf. Als er een piekspanning plaatsvindt dan kan het gebeuren dat de stekker zelf uitschakelt om te zorgen dat hij niet overbelast wordt.

Je kan ze niet aansluiten op zonnepanelen die direct met een stekker het net in gaan. Je ziet geen teruglevering omdat de stekkers maar 1 kant op meten. Dit betekent dat zonne-opbrengst getoond wordt als extra verbruikte energie in plaats van opgewekte energie.

Wij raden het af om een laadpaal aan te sluiten met behulp van een tussenstekker. Het laadvermogen is erg hoog en kan ervoor zorgen dat de stekker snel kapot gaat of zelfs in het ergste geval doorbrandt. Wil je de laadpaal monitoren, maak dan gebruik van kWh-meters.

Koppeling met Fritz!

Heb je al een Fritz! router in huis dan is het eenvoudig om deze te koppelen met IUNGO.

Je kan gebruik maken van Z-Wave tussenstekkers of Dect-tussenstekkers van Fritz! in combinatie met een Fritz! router. De Dect stekkers hebben een beter bereik en met dit systeem kunnen er ook thermostaatkranen aangesloten worden.

De IUNGO Smart kan ook de tussenstekkers van Fritz! bedienen, omdat er een koppeling gemaakt wordt via de API van de systemen. Dit betekent simpel gezegd dat ze binnen en via je eigen netwerk aan elkaar gekoppeld worden. Zodra deze koppeling tot stand gekomen is kunnen stekkers op dezelfde manier gekoppeld worden als alle andere stekkers. Ook de tijdschema’s werken op dezelfde manier.

Wil je gebruik maken van de Z-Wave tussenstekkers dan heb je wel de IUNGO Controller nodig. Deze is namelijk uitgerust met een Z-Wave module die nodig is om de stekkers te bedienen.

Luchtkwaliteit & Domotica

De IUNGO Controller beschikt over een Z-Wave module. Hierdoor kunnen de tussenstekkers gebruikt worden met de Controller. Naast tussenstekkers kan er ook gebruik gemaakt worden van CO2- meters; deze meten ook meteen de temperatuur en de luchtvochtigheid, en geven zo inzicht in de gehele luchtkwaliteit.

Check de luchtkwaliteit in je eigen huis met deze uitgebreide Multi sensor A8-9 van MCO Home. In het IUNGO dashboard worden de CO2 concentraties getoond, hij neemt meteen de binnentemperatuur, luchtvochtigheid, VOS-luchtkwaliteit (vluchtige organische stoffen), beweging, licht en geluid mee.

Heb je zelf al een domotica systeem in huis? Bijvoorbeeld een Fibaro Homecenter of een Homey en vind je het leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan? Dan kan je via onze Open API koppelen met deze systemen. Kijk voor meer informatie hierover op ons forum.

Bestel jouw IUNGO eenvoudig via onze webshop

Wil jij duidelijkheid over je energieverbruik? De IUNGO energieverbruiksmanagers zijn zeer eenvoudig aan te sluiten en geven direct inzicht in elektriciteit en gas. Bel gerust als er nog vragen zijn.

Bestellen