Realtime inzicht in energie- en gasverbruik

Wat betekent realtime data eigenlijk? Deze term wordt helaas vaak op meerdere manieren gebruikt.

Wij hebben het over “realtime data” omdat het IUNGO systeem gelijk loopt met het werkelijke gebruik dat plaatsvindt in het huis. Oftewel, hij laat direct zien wat er aan elektriciteitsverbruik is.

IUNGO krijgt via de P1 poort per seconde data binnen van je energieverbruik
(afhankelijk van de slimme meter kan dit elke seconde of elke 10 seconden zijn).

Alle slimme meters kunnen worden uitgelezen.

 

Ga direct naar de webshop
pattern pattern second

Realtime informatie

Zet je de waterkoker aan? Ga je koken? Of zet je de tv aan? Een verandering in het verbruik is direct in de grafiek zichtbaar.

Heb je een slimme meter met 3 fasen, dan geeft de slimme meter per fase door wat er verbruikt wordt.

Er zijn diverse generaties slimme meters:

DSMR 2 en 3 hebben vermogen (Watt) en energie (kWh) per fase import en export (tot 3 cijfers achter de komma).
DSMR 4 heeft daarbij stroom per fase (Ampere, alleen positief in hele Ampere’s (dus geen cijfers achter de komma)).
(E)SMR 5 heeft daarbij spanning per fase (Volt, afgerond op hele volts).

Alle meters hebben 2 tarieven (hoog/laag).

Gas is niet helemaal realtime en afhankelijk van de meter en kan verschillen van 5 minuten tot 1 uurs data.

IUNGO Controller of toch een IUNGO Smart

Met een energieverbruiksmanager heb je altijd via de P1 poort van je slimme meter inzicht in je energie- en gasverbruik. We hebben twee varianten, namelijk de Controller en de Smart. Nog niet zolang geleden heette de IUNGO Smart de IUNGO lite. Omdat er wat verwarring was over de naam lite heeft hij een andere naam gekregen.

De IUNGO lite is wel gestart als lichtere variant, maar inmiddels gegroeid tot een volwaardige energiemanager. Hij kan heel erg veel, vandaar dat hij nu Smart heet. Hiernaast de verschillen tussen de twee varianten.

Er is eigenlijk maar 1 verschil en dat is dat de IUNGO Smart geen Z-Wave stekkers kan bedienen.

Inzicht per apparaat met een tussenstekker

Het is altijd best ingewikkeld om precies te weten te komen wat een huishoudelijk apparaat verbruikt. Heb je een hele nieuwe slimme meter, SMR 5 dan komt de data per seconde binnen. Op deze manier kan je snel zien wat het verbruik is door het apparaat aan en uit te zetten. Het verschil is dan het apparaat dat je bedient.

Is je slimme meter al wat ouder dan krijg je per 10 seconden de data binnen. In dat geval is een tussenstekker een makkelijk instrument om te checken wat het verbruik van een huishoudelijk apparaat is. Een ander handig aspect van tussenstukkers is dat je er een schema aan kunt koppelen. Dan gaat hij automatisch aan en uit op vastgestelde tijden. De gekoppelde apparaten zijn allemaal zichtbaar op het dashboard.

In de historie kun je de gemeten gegevens bekijken en met elkaar vergelijken. De meeste energiemetende tussenstekkers geven om de 30 seconden of bij 80% verandering een nieuwe waarde door. Zet je een apparaat uit? Of juist aan? Dan zie je dit direct terug op het dashboard! Houd wel altijd rekening met het feit dat een tussenstekker nooit 100% betrouwbaar is.

Je kan van twee soorten protocollen tussenstekkers koppelen, van Fritz! (DECT) en Z-Wave tussenstekkers van verschillende aanbieders. Wil je hier meer over lezen klik dan hier.

Digitale of pulsgevende kWh meters

Er zijn twee manieren waarop je installaties kunt koppelen aan IUNGO, met pulsgevende bruto productiemeters of met digitale Modbus kWh meters. De woorden bruto productiemeter en kWh meter worden door elkaar gebruikt. Wij maken verschil in de naam om aan te geven dat er toch wat verschillen zijn tussen de verschillende kWh (kilowattuur) meters. Wij gebruiken voor pulsgevende systemen de term: Bruto productiemeters en bij de digitale systemen gebruiken wij de term: kWh meter.

Belangrijkste verschillen:

  • De digitale Modbus kWh meters hebben meerdere registers en kunnen daarmee meer data doorgeven. Omdat energie twee kanten op kan stromen, van en naar het energienet. Bijvoorbeeld zonnepanelen wekken energie op en als er een overschot is aan opbrengst, wat niet direct in het huis gebruikt wordt, dan wordt deze energie terug geleverd aan het energienet (export = opbrengst). De omvormer gebruikt zelf ook energie en deze energie stroomt dus de andere kant op (import = gebruik).
  • De Modbus kWh meters geven meterstanden door.
  • Bij meters die via Modbus aangesloten zijn op IUNGO, wordt de energie import en export separaat uit de meter gelezen.
  • De bruto productiemeters geven alleen pulsen per kWh door, zien geen richting, dus van en naar het net worden bij elkaar opgeteld.

Een nadeel van pulsgevende kWh meters is dat indien IUNGO voor korte of langere tijd niet is aangesloten op de meter (of als IUNGO zelf tijdelijk uitstaat) er pulsen gemist worden, waardoor de telling uit de pas loopt met de standen op de bruto productiemeter. Bij een meter die via Modbus is aangesloten wordt de echte stand altijd direct uit de meter gelezen waardoor de getoonde waarden altijd gelijk zijn met die op de meter. Lees meer over de verschillen

Bestel jouw IUNGO eenvoudig via onze webshop

Wil jij duidelijkheid over je energieverbruik? De IUNGO energieverbruiksmanagers zijn zeer eenvoudig aan te sluiten en geven direct inzicht in elektriciteit en gas. Bel gerust als er nog vragen zijn.

Bestellen